2022. júl 08.

5 hajtogatott dísz, ami gyerekkorunk slágere volt, sok felhajtással!

írta: Sz. Barta Ágnes
5 hajtogatott dísz, ami gyerekkorunk slágere volt, sok felhajtással!

daru_origami.jpg

Hajtogatott díszekről (japánul "origami"-ról) Japánban már az 1600-as évek végéről is voltak feljegyzések. A szó jelentése ori: hajtás, kami: papír. Egymástól függetlenül több országban is kialakult, és sokan foglalkoztak a papírhajtogatással, így például Spanyolországban is nagy múltja van ennek a technikának.

Az origami nagyon hasznos. Fejleszti a kézügyességet, összehangolja a szem és a kéz munkáját, így hat a bal és jobb agyfélteke működésére, segíti a tájékozódást, irányok észlelését, térérzékelést, ismerteti az alapvető geometriai formákat és fogalmakat, és nem utolsó sorban fejleszti a kreativitást, a memóriát és a gondolkodást.

A hagyományok szerint a 6. században egy buddhista szerzetes vitte az origami titkát Japánba.  Míg Japánban a daru madár hajtogatása vált a papírhajtogatás szimbólumává, addig Spanyolországban a Pajarita (jelentése: kismadár). Az origamiban főleg négyzet alakú papírt használnak. Az egyszerű origamiban olló és ragasztó nélkül kell elkészíteni a művet. De többféle technika van az origami-n belül is. Amiben vághatnak azt "kirigami"-nak nevezik. Van "többelemű origami", ez több elemből áll, itt engedélyezett az elemek fonallal, vagy ragasztóval való összeillesztése. Létezik még "interaktív origami" is, ebben mozgatható alak készül. Van "nedves hajtogatás" is, ezt főleg állatok hajtogatásához használják és vannak "origami-tesszalációk" is. Ebben kétdimenziós síkon egy geometriai formát ismételnek átfedés és rések nélkül. Létezik már "matematikai-origami" és "műszaki-origami" is. A műszaki abban segít például, hogy hajtogassák össze autógyártáskor a légzsákokat. Számítógépes origami programokat is írnak, hogy hatékonyabban tervezhessenek.

hajtogatott_karacsonyfadisz.jpg

Ezt az origamit egy karácsonyi kézműves vásáron vettem. Kottából van hajtogatva fonallal, gyönggyel díszítve.

Ezt a szöveget az origamiról a Wikipédia írásából foglaltam össze, ha részletesebben szeretnél erről olvasni, akkor nézd meg azt is!

Én nem voltam túl ügyes soha sem az origami-ban, de nagyon tetszett mindig is. Óvodában is már sokat hajtogattunk. Nagy klasszikus volt a daru, a gőzhajó, a vitorlás hajó, a repülő és a csákó. Ezekről fogok most írni nektek.

origami_papirok.jpg

Lehet kapni papírboltban, hobbiboltban kifejezetten origami papírokat azokból célszerű alkotni, de egyszerű nyomtatólapból, vagy fekete-fehér újságpapírból is szép lehet a végeredmény. Én ezeket használtam főleg gyerekkoromban. Papírzsebkendőből pedig csodálatos rózsát lehet készíteni. Azt is próbáljátok ki feltétlenül, ha még nem tettétek! Régebbi bejegyzésemben találhattok még egyéb hajtogatott virágos ötletet is! Ezekben az ötletekben találkozhattok még a quilling technikával is, quilling papírral, vagy újrahasznosított papírból készült alkotásokkal. Akár óvodáskortól is ajánlom a velük való alkotást. Gyerektáboraimban én is alkalmaztam őket. 

hajtogatott_disz_eskuvore.jpg

A daru gyönyörű dísz lehet például egy esküvőn is, ha lóg a mennyezetről. Én is használtam a sajátomén, és csodás hangulatot árasztott. Akár fehérben, akár színesben, nagyon kedves dekorációt eredményez. Ha origami papírt használtok, abból lehet kapni két oldalon, vagy egy oldalon színes és mintás papírokat is. Próbálgassátok őket melyikkel mutat a legjobban a forma! A daru hajtogatáshoz találtok a neten rengeteg videót. Én képekben mutatom meg nektek a hajtogatás fázisait.

A csákó a lehetőség szerinti legkönnyebben hajtogatható holmi. Egy összehajtott újságpapírt feléd nyithatóan magad elé teszel, két távolabbi csúcsát behajtod középre, az alját pedig két oldalról a csúcsok alsó hajtásáig felhajtod és kész. A legnagyobb napsütésben is megvéd a napszúrástól.

A gőzhajó

Ez az egyik legizgalmasabb ugyanakkor nem bonyolult hajtogatás. Gőz ugyan nem fog szállni belőle, de jól úszik! Próbáld megcsinálni te is a képek alapján! Ide kattintva megtekinthetitek, hogy úszik!

A vitorlás

A vitorlás hajtogatását csákó hajtogatással kezdjük. Annak képeit fent láthatjátok. Innen már gyerekjáték tovább hajtogatni a hajónkat. Ide kattintva megtekinthetitek, hogy úszik!

A  repülő

Ezt is minden gyerek kipróbálja legyen az fiú, vagy lány. Akár üzeneteket is el lehet juttatni vele néhány padsorral arrébb, vagy az ablakból a kertbe. :) Lényeg, hogy repüljön. Kísérletezzétek ki a legtutibb modellt! Ide kattintva megtekinthetitek, hogy repül!

 

Készíthettek még papírból papírmasét, papírcsipkét, valamint számos papíros alkotós ötletet találhattok régebbi bejegyzéseimben is. Jó alkotást!

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok!

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com

https://www.youtube.com/c/bARTacreativestudio

https://www.youtube.com/channel/UCMYeOdB0QyaATysRCunOMWg

ha rendelnél a pólóboltomból...

https://pm111991.polomania.hu/termekek

https://www.vegyelhazait.hu/bolt/bartacreativestudio-2574

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

Nézd meg idevágó videóimat is! Itt egy retró játékot hajtogatok.

Itt pedig egy másikat, ami szintén egyszerű és jó játék.

Egy régi játék, ami nagyon különleges.

Készíts ilyen könyvet magadnak te is!

Ha szereted az újrahasznosítást, a játékot és szeretsz alkotni is, nézd meg a videómat! 

Ha papír, akkor a ceruza is a közelben van. Mit lehet velük kezdeni? Mi történik, ha összetalálkoznak?

Szólj hozzá

videó repülő vitorlás papír hajó hajtás gőzös papírból daru madár orgigami