2021. dec 24.

Színharmónia, példákkal illusztrálva

írta: Sz. Barta Ágnes
Színharmónia, példákkal illusztrálva

Nagyon szeretem a színeket. Ugyan sokáig feketében jártam 14 éves koromtól a húszas éveim közepéig, de egy gyönyörű szín mindig levett a lábamról. Később fotózást tanultam, fekete-fehér negatívot hívtam elő és fekete-fehér fotópapírra dolgoztam ki. A gondolkodásom ekkor a fekete-fehérre korlátozódott a képeket illetően. Hogy -Mi mutatna jól fekete-fehérben?- A színekkel azóta is finoman bánok. Akkor szeretem őket használni, ha hozzá adnak a képhez, mint például egy természetfotónál, a természet magával ragadó, néha hihetetlen színeivel játszva. Épületfotónál, városfotónál pedig csak különleges esetekben indokolt számomra a használatuk. Most a színezet, színkör, világító erő, telítettség fogalmáról nem fogok írni, de a cikkem végén a könyvajánlóban kapsz majd segítséget a színekről való további ismeretek elsajátításához.

A színek hangulati hatásai szerint lehetnek többfélék.

Hideg

Ezek a színek úgy hatnak ránk, hogy lelassítják az anyagcserét, "lehűtik" a kedélyeket. A telített kék színhatása erőteljes, zord, fagyos, de lehet tiszta és friss is.

felhok_logoval_01.jpg

Izzó

A tiszta telített vörös színe izzik, mint a parázs. Élénkíti a vérkeringést, izgalmi állapotot idéz elő a testünkben, növeli a test hőmérsékletet, növelik a szexuális vágyat. Ezek a színek agresszíven vonzzák a tekintetet.

linometszet_portrek.jpg

Világos

A világos színek áttetsző, finom tónusaiban a színezet csupán nyomokban fedezhető fel. Sok bennük a hozzáadott fehér. A világos színek visszaverik a körülöttük lévő fényt. A világos színek tágítják a teret.


jegespuszi.jpg

Meleg

Az izzó színekhez hasonlóan a vörösen alapul a meleg színek csoportja, azonban a sárga hatására lágyulnak, hívogatóak és barátságosak.

valentinnap01.png

Sötét

A sötét színek erőteljesek, visszafogottak, szűkítik a teret. A tartózkodástól a melankóliáig sokféle érzést kifejezhetnek.

elefant01.jpg

Hűvös

A hideg színekhez hasonlóan a hűvös színek alapszíne itt is kék, de itt a sárgával és a vörössel elegyedik, így a zöldtől a kéken át az ibolyáig terjed. Pihentető, megnyugtató, meditatív és békés.

dublin_montazs_15.jpg

Halvány

Egy telített szín és jókora adag fehér összekeverésével jönnek létre a halvány színek. Lágy pasztellszínek a fiatalság, ártatlanság, finomság, romantika érzését keltik.

portf_nyomatokmagyaro.jpg

Élénk

Az élénk színek tiszta határozott, telített színek. Fehéret vagy feketét egyáltalán nem tartalmaznak. Rendkívül intenzívek, valósággal vibrálnak.

betlehem_01.jpg

Ezenkívül a színhangzat lehet még:

Akromatikus

Más szóval szín nélküli. Azaz feketéből, fehérből és ezek árnyalataiból álló. 

szenrajz03.JPG

Monokromatikus

Egy szín és annak világos és sötét árnyalataiból álló.

diofapac_2.JPG

Komplementer

A színkörön egymással szemben álló színek. Kiemelik egymást, jól mutatnak egymás mellett.

adventikoszoru.JPG

Üköző

Komplementer színének egyik szomszédjával. Az ütköző színek váratlan meghökkentő hatást váltanak ki.

img_2576a.jpeg

 

Lehet még semleges, 1,2,3. rendbeli, vagy osztott komplementer is.

img_2805a.jpeg

Ha továbbra is érdekel a téma akkor ajánlom Johannes Itten "A színek művészete" című könyvét és a "Színharmónia a gyakorlatban" című könyvet a Scolar könyvkiadótól. Én sokat tanultam belőlük.

Ezzel a mai témám végéhez értem. Találkozunk jövőhét péntek 11 órakor! Addig ezeken a csatornákon is megtalálhattok! Sziasztok! 

https://hu.pinterest.com/szocs_barta_agnes/

https://www.instagram.com/bartacreativestudio

https://www.facebook.com/bARTamuhely​

https://www.facebook.com/bartacreativestudio

https://www.bartacreativestudio.com/ 

és ha támogatni szeretnél...

https://www.donably.com/barta-creative-studio

Szólj hozzá

fotó kép könyv rajz festmény grafika színek fekete-fehér színes illusztráció színes fotó